PODPROGRAM 2017
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018, a jej celami szczegółowymi są:
- a) organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalejOPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
- b) racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
- c) przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
- d) prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI: Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie – których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj.: 1268,00 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
Zestaw artykułów spożywczych obejmuje:
Lp. | Nazwa artykułu spożywczego | Liczba opakowań na osobę | Wielkość opakowań jednostkowych (kg/l) | Ilość artykułu spożywczego na osobę (kg/l) |
1. | Makaron jajeczny | 9 | 0,5 | 4,5 |
2. | Ryż biały | 4 | 1 | 4 |
3. | Herbatniki maślane | 3 | 0,2 | 0,6 |
4. | Mleko UHT | 7 | 1 | 7 |
5. | Ser podpuszczkowy dojrzewający |
6 |
0,4 |
2,4 |
6. | Groszek z marchewką | 10 | 0,4 | 4 |
7. | Fasola biała | 10 | 0,4 | 4 |
8. | Koncentrat pomidorowy | 11 | 0,16 | 1,76 |
9. | Powidła śliwkowe | 5 | 0,3 | 1,5 |
10. | Gulasz wieprzowy z warzywami | 2 | 0,85 | 1,7 |
11. | Filet z makreli w oleju | 10 | 0,17 | 1,7 |
12. | Szynka drobiowa | 10 | 0,3 | 3 |
13. | Cukier biały | 4 | 1 | 4 |
14. | Olej rzepakowy | 4 | 1 | 4 |
15. | Buraczki wiórki | 3 | 0,35 | 1,05 |
16. | Makaron kukurydziany bezglutenowy | 1 |
0,5 |
0,5 |
17. | Kasza gryczana | 4 | 0,5 | 2 |
18. | Szynka wieprzowa mielona | 7 | 0,3 | 2,1 |
19. | Pasztet | 4 | 016 | 0,64 |
Suma | 50,45 |