Wytyczne programu 2017

Wytyczne 2017_ost (1)

PODPROGRAM 2017

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018,  a jej celami szczegółowymi są:

  1. a)  organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalejOPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
  1. b)  racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
  1. c)  przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
  1. d)  prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.

KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI: Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie – których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj.: 1268,00 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.

logggggo

 

 

Zestaw artykułów spożywczych obejmuje:

Lp. Nazwa artykułu spożywczego Liczba opakowań na osobę Wielkość opakowań jednostkowych (kg/l) Ilość artykułu spożywczego na osobę  (kg/l)
   1. Makaron jajeczny         9   0,5          4,5
   2. Ryż biały         4   1          4
   3. Herbatniki maślane         3   0,2          0,6
   4. Mleko UHT         7   1          7
   5. Ser podpuszczkowy dojrzewający  

6

 

0,4

 

2,4

   6. Groszek z marchewką       10   0,4          4
   7. Fasola biała       10   0,4          4
   8. Koncentrat pomidorowy       11   0,16          1,76
   9. Powidła śliwkowe         5   0,3          1,5
 10. Gulasz  wieprzowy z warzywami         2    0,85           1,7
 11. Filet z makreli w oleju       10   0,17          1,7
 12. Szynka drobiowa       10   0,3          3
 13. Cukier biały         4   1          4
 14. Olej rzepakowy         4   1          4
 15. Buraczki wiórki         3   0,35          1,05
 16. Makaron kukurydziany bezglutenowy          1  

0,5

         0,5
 17. Kasza gryczana         4   0,5          2
 18. Szynka wieprzowa mielona         7   0,3          2,1
 19. Pasztet         4   016          0,64
  Suma            50,45