Miejsce realizacji: PKPS LZW Zielona Góra ul. St. Moniuszki 35
11.2018 12.2018 01.2019 02.2019 03.2019 04.2019 05.2019
Warsztaty 08 list. 05 gru. 10 sty. 11 luty 04 marz. 05 kw. 17 maj
edukacji 14 gru. 11 sty. 27 luty 27 marz. 30 maj
ekonomicznej.
Warsztaty 15 list. 19 gru. 30 sty. 28 luty 20 marz. 15 kw. 07 maj
dietetyczne. 28 list. 31 sty. 25 kw.
Warsztaty 21 sty. 12 luty 12 marz. 09 kw. 10 maj
kulinarne. 28 sty. 20 luty 25 marz. 29 kw. 24 maj
WARSZTATY , MARZEC 2018
W marcu 2018 W lutym 2018 Polski Komitet Pomocy Społecznej, Lubuski Zarząd Wojewódzki zorganizował 6 spotkań.
W warsztatach z edukacji ekonomicznej ( 3 spotkania) łącznie wzięło udział 12 osób. Tematem przewodnim było ” Planowanie budżetu rodzinnego”.
Jeśli chodzi o warsztaty dot. zdrowego żywienia odbyły się dwa spotkania, 18 osób. Na jednym ze spotkań uczestnicy poznali ” Piramidę żywienia”. Podczas drugiego spotkania dowiedzieli się jak zminimalizować marnotrawienie żywności.
6 osób wzięło udział w warsztatach kulinarnych. Podczas zajęć uczestnicy mieli okazję spróbować pyszne potrawy z mleka oraz samodzielnie wykonali ciastka bez glutenu. Otrzymali również ciekawe przepisy.
WARSZTATY , LUTY 2018
W lutym 2018 Polski Komitet Pomocy Społecznej, Lubuski Zarząd Wojewódzki przeprowadził 5 spotkań , warsztatów o różnej tematyce, podobnie jak w miesiącu styczniu. 23.02.2018 zostały odwołane warsztaty kulinarne z powodu małej frekwencji. Pozostałe warsztaty odbyły się planowo wg harmonogramu. Łącznie w warsztatach wzięło udział 39 osób. Warsztaty edukacji ekonomicznej poprowadziła Pani Krystyna Niwińska, natomiast Warsztaty dietetyczne dotyczące zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności, Pan Zbigniew Pędziński. Spotkania przebiegły w pozytywnej atmosferze. Uczestnicy zdobyli dodatkową, użyteczną wiedzę.
HARMONOGRAM 2018, Zapraszamy w Nowym Roku 😉
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE harmonogram 2018
W dniach 10 oraz 24 stycznia 2018 roku w siedzibie PKPS w Zielonej Górze przy ulicy Moniuszki 35 odbyły się warsztaty z edukacji ekonomicznej. Hasłem przewodnim był “Budżet rodzinny”. Uczestnicy dowiedzieli się, w jaki sposób sobie radzić w prowadzeniu budżetu rodzinnego.
Warsztaty poprowadziła p.Krystyna Niwińska.
W dniach 12 oraz 26 stycznia 2018 roku w siedzibie PKPS w Zielonej Górze przy ulicy Moniuszki 35 odbyły się warsztaty dietetyczne. Tematyka dotyczyła zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności. Została wygłoszona prelekcja na ten temat. Dodatkowo uczestnicy dowiedzieli się, jak bardzo ważny jest dla naszego organizmu zdrowy tryb życia.
Warsztaty poprowadził p. Zbigniew Pędziński.
W dniu 30 stycznia 2018 roku w siedzibie PKPS w Zielonej Górze przy ulicy Moniuszki 35 odbyły się warsztaty kulinarno- dietetyczne w ramach realizowanego Programu Operacyjnego, Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Uczestnikami warsztatów byli klienci Programu zakwalifikowani przez pracowników Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej. W trakcie dwugodzinnego spotkania prowadzonego przez Pana Piotra Mucharzewskiego – doświadczonego kucharza. Uczestnicy mieli możliwość wspólnego przygotowania ciekawych potraw z produktów oferowanych w ramach Programu FEAD oraz ich degustacji. Przygotowane potrawy bardzo wszystkim smakowały. Spotkanie przebiegło w miłej atmosferze.
Warsztaty poprowadził p. Piotr Mucharzewski.
* WARSZTATY EDUKACJI EKONOMICZNEJ
Tematyka szkolenia obejmuje takie zagadnienia jak:
– pieniądz, wartość pieniądza
– pieniądz – nominały (bilon, banknot), jak rozróżnić fałszywe pieniądze
– podstawowe pojęcia ekonomiczne: deficyt budżetowy, inflacja, popyt, podaż
– rodzaje cen – cena netto, cena brutto,
– podatek VAT i jego rodzaje
– pojęcia: barter, bank, weksel
– podstawowe produkty bankowe: konta bankowe, lokaty i ich rodzaje
– produkty bankowe: różne formy płatności (karty płatnicze, karty kredytowe, wpłaty i wypłaty)
– planowanie budżetu rodzinnego,
Celem przeprowadzonych warsztatów jest podniesienie poziomu wiedzy ekonomicznej i finansowej podopiecznych. Realizacja działań w ramach środków towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w ramach środków towarzyszących w Podprogramie 2017 mających na celu wzmocnienie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.
TERMINY:
04.12.2017, godz.09:00-11:00
W dniu 04.12.2017 w godzinach od 09:00 do 11: 00 odbędą się warsztaty z edukacji ekonomicznej.
Miejsce: Siedziba PKPS Zielona Góra, ul. St. Moniuszki 35,
Serdecznie zapraszamy,
* WARSZTATY DIETETYCZNE
Tematyka szkolenia obejmuje takie zagadnienia jak:
– warsztat zdrowego odżywiania + indywidualna opieka dietetyczna dla uczestników
– analiza składu ciała
– Jak dietą walczyć z oznakami zmęczenia
– produkty w diecie zmniejszające napięcie i stres (wpływ magnezu)
– kawa: jej działanie i skutki uboczne
– nawadnianie organizmu
– dieta a zdrowe oczy (niwelowanie niekorzystnego wpływu komputera na wzrok).
Celem przeprowadzonych warsztatów jest, uświadomienie podopiecznych o prawidłowym żywieniu trzymając ogólno przyjęte standardy dietetyki żywienia oraz przekazanie przepisów jak smacznie a zarazem dietetycznie wykorzystać przekazywane paczki żywnościowe współfinansowane z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebujących, podkreślając celowość oraz potrzebę finansowania ww przedsięwzięcia z POPŻ 2014-2020 oraz Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebujących.
TERMINY:
05.12.2017, godz. 10;00-12;00
W dniu 05.12.2017 w godzinach od 10:00 do 12:00 odbędą się warsztaty dietetyczne,
Miejsce: Siedziba PKPS Zielona Góra, ul. St. Moniuszki 35,
Serdecznie zapraszamy.
* WARSZTATY KULINARNE
Tematyka szkolenia obejmuje takie zagadnienia jak:
– CZTERY PORY ROKU
jak wykorzystać produkty sezonowe w każdej kuchni
– MIÓD I MALINA
warsztaty cukiernicze
– NIEDZIELNY OBIAD OD ZAPLECZA
kuchnia polska w nowej odsłonie
– MASALA I SMAKI ŚWIATA
poznajmy moc i siłę przypraw świata
– POWER MAMA
jak zdrowo zadbać o siebie i swoje pociechy od strony kuchni.
Celem przeprowadzonych warsztatów jest, uświadomienie podopiecznych oraz przekazanie przepisów, jak racjonalnie oraz smacznie wykorzystać przekazywane paczki żywnościowe współfinansowane z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebujących, podkreślając celowość oraz potrzebę finansowania ww przedsięwzięcia z POPŻ 2014-2020 oraz Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebujących.
TERMINY:
12.12.2017, godz. 10;00-13;00
W dniu 12.12.2017 w godzinach od 10:00 do 13:00 odbędą się warsztaty kulinarne,
Miejsce: Siedziba PKPS Zielona Góra, ul. St. Moniuszki 35,
Serdecznie zapraszamy.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE 2016
W 2016 roku podobnie jak w późniejszych latach Polski Komitet Pomocy Społecznej Lubuski Zarząd Wojewódzki zorganizował warsztaty z edukacji ekonomicznej, warsztaty zdrowego żywienia oraz warsztaty kulinarne.
Jeśli chodzi o dystrybucję artykułów spożywczych przekazanych osobom najbardziej potrzebującym wydano 266 ton żywności czyli 238 478 paczek żywnościowych.
Z pomocy skorzystało 4889 osób.